top of page

Electrocardiograma(EKG sau ECG)

Ce înseamnă electrocardiograma (EKG-ul)?

Din fericire, există mai multe tipuri de investigații și analize pentru monitorizarea sănătății inimii. Una dintre ele este electrocardiograma, numită și ECG sau EKG.

Electrocardiograma este o investigație recomandată pentru a monitoriza inima. Fiecare bătaie se produce ca urmare a unui impuls electric generat de celule specializate de la nivelul inimii.

Electrocardiograma înregistrează aceste semnale electrice pe măsură ce ele traversează inima.

Electrocardiograma reprezintă o metodă de diagnosticare È™i de prevenire a bolilor cardiovasculare, dar are funcÈ›ie È™i în monitorizarea evoluÈ›iei unei boli cardiace. Termenul de „electrocardiografie – elektrokardiographie” a fost folosit pentru prima dată în 1893 de dr. Willem Einthoven. În 1901, acesta a dezvoltat un dispozitiv EKG pe trei canale pe bază de galvanometru. Pentru invenÈ›ia sa, în 1924 a primit premiul Nobel.

fv_edited.jpg
dff.png
Picture5_edited.png

O electrocardiogramă poate să arate:

-dovezi ale măririi de volum a inimii;

-semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii (boala coronariană);

-semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarct de miocard);

-probleme ale ritmului cardiac (aritmii);

-modificări ale activității electrice determinate de un dezechilibru electrolitic;

-semne de inflamaÈ›ie a sacului ce înconjoară inima (pericardită).

Cum se efectuează EKG-ul?

Tehnica de realizare a unei electrocardiograme presupune montarea pe mâinile, picioarele È™i pieptul pacientului a 12 electrozi mici, conectaÈ›i la aparatul de EKG, care înregistrează în timp real impulsurile electrice generate de bătăile inimii. Acestea sunt afiÈ™ate apoi pe o hârtie specială sau direct într-un calculator.

bottom of page